Schaktsläde som rasskydd vid schaktarbete
Schaktsläde är ett flexibelt alternativ till rasskydd och markförstärkning vid schaktarbete
Läs merAtt välja rätt metoder och arbetssätt i sitt VA-projekt är viktigt ur flera perspektiv. Det handlar om att skapa en trygg arbetsmiljö, och att säkra såväl miljömässig som ekonomisk hållbarhet. Genom att använda Kojapo-spont istället för släntlutning kan du minska utsläpp och kostnader med hälften.
Med säkra schakt kan rörläggare också tryggt utföra sitt arbete vilket gör att kvaliteten i projekten ökar. Med bättre schaktekonomi finns mer pengar att lägga på högkvalitativa produkter som installeras på rörnätet – vilket i sin tur leder till arbeten som kan hålla i 150 år. Det innebär ett rejält kliv framåt vad gäller hållbarhet för det enskilda projektet men också i ett större perspektiv.
Med spontkalkylatorn räknar du ut totalkostnaden och CO2-utsläpp i ditt projekt beroende på vilken schaktmetod du använder.
Kalkylatorn är förifylld med siffror som motsvarar ett "typprojekt" men du som har koll kan ändra alla parametrar (som vikter, dimensioner, hyrkostnader, avstånd och materialkostnad) så du får ett resultat som speglar ditt projekt så korrekt som möjligt.
I ett större perspektiv innebär en minskning av CO2-utsläpp på 50 % i VA-sektorn enorma summor. Tillsammans kan vi spara ca 40,000 till 60,000 ton CO2 per år, bara genom att använda spontkassetter. Det motsvarar utsläpp från ca 1,5-2 % tung trafik i Sverige.
Med spont kapar du flera arbetsmoment (och minskar bränsleförbrukningen) eftersom du slipper hantera schaktmassorna från släntlutningen.
Schakter med spont istället för släntlutning är mer stabila – i stabila schakt törs man vistas under längre tid, vilket leder till bättre utförda arbeten.
Schakter där spont används tar mindre plats, vilket är en stor fördel vid exempelvis schaktning i stadsmiljö och med kringliggande trafik.
Vi hjälper Sveriges VA-verksamheter att skapa säkra arbetsmiljöer ute på fältet. Dessutom bidrar våra produkter och metoder till kostnadseffektivitet och miljömässig hållbarhet. Sedan 1979 säljer vi och hyr ut ett brett sortiment kvalitets- och säkerhetsprodukter som underlättar arbetet och framförallt minskar säkerhetsriskerna för alla de fackmän som arbetar i och kring schakten.
Schaktsläde är ett flexibelt alternativ till rasskydd och markförstärkning vid schaktarbete
Läs merDet finns många anledningar att använda stödkonstruktioner i form av spont. Det ger en säkrare arbetsmiljö för alla i och kring schakten, det är klimatsmart och det sparar såväl tid som pengar.
Läs merDu sparar ca 2 800 kr per spontsektion vid schaktarbete på villagata
Läs merMedelsvensken gör uppskattningsvis 5–6 toalettbesök per dag. Uppgifterna varierar men jag gissar att det blir runt 25 liter vatten per dag och person som spolas ut i vårt kommunala rörnät från enbart toalettstolar.
Läs merDet här ökar rasrisken som mest
Läs merTillsammans med vår leverantör Rödhammarbolagen ser vi till att Sveriges brandposter renoveras istället för att skrotas. Det är en hållbar och långsiktig strategi som ger mindre belastning på miljön och bättre förutsättningar för framtiden – dessutom ...
Läs merNär du projekterar för brandposter är priset en viktig fråga. Men att enbart välja produkt utifrån en kortsiktig prisfördel kan leda till en dyr historia i slutändan. Se därför till att få med dig alla parametrar redan när du planerar ditt inköp – så ...
Läs merAtt tänka långsiktigt i valet av brandposter i ett VA-projekt är viktigt. Brandposter är en bärande del av VA-nätet och ...
Läs merNovember månad är den tid på året när kampen mot prostatacancer uppmärksammas lite extra. Vi på Kojapo vill gärna dra vårt strå till stacken och stödja forskningen om cancer med en önskan om att färre pappor, söner, farfäder, kollegor och vänner dör i ...
Läs merVi på Kojapo arbetar varje dag för att trygga vardagen för alla som arbetar i och kring schakten. Nu har vi även blivit företagsvän med Rosa bandet, vilket innebär att vi också är med och bidrar i kampen mot bröstcancer.
Läs merHåll dig uppdaterad om vad som händer i VA-branschen