4 min Lästid

Rörproppar: En riktig skitprodukt?

Seth Lundgren

Medelsvensken gör uppskattningsvis 56 toalettbesök per dag. Uppgifterna varierar men jag gissar att det blir runt 25 liter vatten per dag och person som spolas ut i vårt kommunala rörnät från enbart toalettstolar.

IMG_0185 (2)
Till största delen drivs vårt avloppssystem av gravitation (kallas även för självfallsledningar) vilket innebär att ledningarna byggs med lutning. När ledningen kommer ner djupt så låter man en pumpstation lyfta vattnet som sedan fortsätter att rinna nedåt igen. Det här kan eventuellt upprepas flera gånger tills vattnet når ett avloppsreningsverk.

 


Rörproppar vid tillfälliga avstängningar

 

Våra kunder behöver ofta hjälp med tillfälliga avstängningar i både små och stora rörledningar. Lösningen är ofta pneumatiska rörproppar från 203000 mm i diameter.

Ibland behöver rören lite kärlek, dvs reparation och underhåll.
Till skillnad från rörnätet med dricksvatten så saknar avloppsledningsnätet och dagvattennätet vanligtvis ventiler. Det innebär att man sällan kan stoppa flödet.

Då kan driftsteknikerna exempelvis använda rörproppar, som fylls upp med tryckluft tills det tätar röret och stoppar flödet, under tiden som man exempelvis rengör, reparerar och byter rördelar.

När man har använt en rörpropp så är den ofta skitig och har en kraftig doft av... avföring. Det här är naturligtvis otrevligt och skapar en dålig arbetsmiljö om man nu förvarar den i sitt förråd eller i sin byggcontainer.

 

 

 

Varför köpa när man kan hyra?

En lösning på det kan vara att hyra rörproppen.

Vi hyr ut rörproppar som fylls med tryckluft för att expandera så att dom fastnar i röret och blockerar ett vattenflöde. Det lämpligaste/vanligaste sättet är att montera rörproppen i en nedstigningsbrunn i den utgående ledningen.

Storlekar i vår uthyrningsflotta som kan passa dig är:

Arbetsområde:
100-200 mm
150-300 mm
200-400 mm
300-600 mm
500-1000 mm
600-1200 mm
800-1400 mm

 

IMG_0164

 

Fördelar vid hyra av rörproppar:

  • Testade
  • Rengjorda
  • Desinficerade
  • Har ett stort arbetsområde för varje storlek
  • Kan användas vid dykjobb
  • Hyra ger oftare en lägre kostnad jämfört med köp

Du som kund kan känna dig trygg med att vi med vår erfarenhet kan hitta en väl fungerande metodik för just ditt projekt. Vi hjälper bland annat till med beräkningar för hur stort tryck proppen kommer att belastas med. Något som man ofta slarvar med, men som är extremt viktigt att tänka på, speciellt med de större storlekarna.


Så här beräknar du mottrycket på rörproppen:


Radien i cm x Radien i cm x 3,14 x trycket i bar = kg mottryck

Ex: ett 1000 mm betongrör med 2 m vattenpelare från vattengång:
50 x 50 x 3,14 x 0,2 = 1 570 kg

 

Vill du veta mer om våra rörproppar?

 

 

Dela inlägget

 

Prenumenera på denna blogg!